Vad är molnet och hur funkar det

Vad är molnet och hur funkar det

Om du är någorlunda insatt inom IT och datorer så har du säkert någon gång hört talas om molnet. Men vad är egentligen molnet och vad gör det? I texten nedan så kan du läsa om vad molntjänster är för något samt hur de funkar.

Molntjänster även kallat molnet är tjänster som tillhandahålls över internet. Det kan vara tjänster som till exempel att man lagrar och hämtar data via en molntjänst. Istället för att spara din data på din dator så sparas den på en annan server som fysiskt existerar någon annanstans och som alltid är tillgänglig. Den finns många applikationer på nätet som använder sig av molnet, bland annat gmail och google docs men det finns också appar på din dator som använder sig av molnet.

Den stora fördelen med att använda molnet är att oberoende vilken tid på dagen det är och från vilken plats och dator du loggar in från så är molnet alltid tillgängligt. Det är ett utmärkt sätt att hantera dokument om man är flera stycken som skriver på dem samtidigt då dokumentet hela tiden uppdateras. DropBox är en välkänd app som också använder sig av molnet. Där kan man lagra dokument och andra filer som man vill kunna komma åt på flera olika datorer.